טיפול שורש מומחה
טיפול שורש מומחה כי הוא הרופא המיומן והמנוסה ביותר וידע להבחין כראוי בדרוש ולהביא לטיפול מיטבי.
למה לעשות טיפול שורש דווקא אצל רופא מומחה לטיפולי שורש?
זאת שאלה טובה, שעולה לא פעם, ד"ר טל קורן מומחה לטיפולי שורש משיב עליה בחיוך: ״זה הזמן לעשות קצת סדר בבלאגן״
רוב רופאי השיניים בארץ הם רופאי שיניים כללים ויש כ-10% בלבד שהינם מומחים.
רופא שיניים מומחה בתחום מסוים, הוא רופא שיניים אשר מעבר לשנות הלימוד ללימודי רפואת שיניים, המשיך ללמוד ולעבור הכשרה נוספת עוד כארבע שנים בתחום התמחות מאוד ספציפי. מומחה באנדודונטיה עבר התמחות כזאת בעולם טיפולי השורש.
אילו התמחויות יש ברפואת שיניים?
ברפואת שיניים יש מספר התמחויות המוכרות ע״י משרד הבריאות: רפואת הפה, יישור שיניים (אורתודונטיה), שיקום הפה, רפואת חניכיים, פה ולסת, רפואת שיניים ציבורית, רפואת שיניים לילדים וטיפולי שורש (אנדודונטיה).
היכן ניתן לבצע התמחות ברפואת שיניים?
את ההתמחות, רופא השיניים מבצע במסגרת אוניברסיטה או בית חולים ובסופם צריך לעמוד במבחנים מטעם משרד הבריאות.
איך אפשר לדעת אם רופא מסוים הינו מומחה?
כל רופא שיניים שקיבל אישור מומחיות, מקבל מספר רישיון מומחה.
ניתן לבדוק זאת באתר משרד הבריאות. תחת מאגרי המידע של משרד הבריאות (שפתוחים וגלויים לכל אחד ואחת) יש אפשרות לחיפוש רופאי שיניים בעלי רישיון ותחומי מומחיותם. האתר מתעדכן באותן תדיר וסביר שיהיה עדכני ליום החיפוש שלכם. באתר תמצאו את שם הרופא, מספר הרישיון שלו, סוג הרישיון וכמובן תאריך הרישום. במידה ולרופא נלקח הרישיון או שהוא פג מסיבה כלשהי, זה יופיע באתר.
אז מה זה רופא מתמחה?
רופא שינים אשר התקבל לתוכנית התמחות הינו רופא מתמחה.
בשביל שיהיה מומחה, עליו לעמוד בדרישות של תוכנית ההתמחות ולעמוד בבחינות המומחיות (שלב א ושלב ב).
לצערי, יש ניסיונות הטעיה למיניהן – מתמחה ב…, מורשה ל…, עוסק רק ב…,
מומחה לאסתטיקה… מומחה לשתלים (אין בארץ התמחות מוגדרת כזאת)… חשוב להבין שמומחיות היא אך ורק לפי מה שמשרד הבריאות בישראל קבע.
אז מה מיוחד בהתמחות לטיפולי שורש?
התמחות בטיפולי שורש, בשמה המקצועי, אנדודונטיה, מעניקה ידע, ניסיון, ראייה טיפולית ויכולות הייחודיות לתחום טיפולי השורש.
הסיבה לבחירה ברופא מומחה אינה היעדר יכולת של רופא שיניים כללי, אלא איכות ודיוק הפרוצדורה הקלינית רפואית. נניח שהרופאים הם שחקני קבוצת כדורגל, הרי ברור שברגע שיגיע כדור טוב לאחד מהשחקנים בהתקפה, הוא יאתר את השחקן שלו הסיכוי הגדול ביותר להבקיע שער, נאמר מסי, וימסור לו את הכדור. כך גם במגרש הרפואי, מרבית המטופלים שמופנים לד"ר טל קורן, מומחה לטיפולי שורש, הופנו על ידי הרופא המטפל שלהם. כי הרופא המטפל שלהם, על אף יכולתו לבצע את טיפול השורש, הוא מעדיף את ד"ר קורן, המומחה לטיפול שורש, כדי להעניק למטופל שלו את הטוב ביותר.
על ניסיון ומיומנות בטיפולי שורש
יש חשיבות גדולה לניסיון בעולם טיפולי השורש. לכל שן יש את המבנה הייחודי לה, דבר שלעיתים יכול להתגלות תוך כדי הטיפול, המיומנות של מומחה לאנדודונטיה היא שמאפשרת לו את העלאת סיכויי ההצלחה בשימור השן באמצעות הטיפול (מה שלעיתים נקרא "להציל את השן"). יש הבדל בין שיניים קדמיות לאחריות ויש עוד הבדלים. העובדה שמומחה לטיפולי שורש עוסק בהם לאורך כל שעות עבודתו, מקנה לו מיומנות וידע גדול לאין שיעור מכל רופא שיניים אחר, בתחום זה. לשאלה זאת חשוב לנו לציין שד"ר קורן סיים את לימודי הרפואה והחל לפעול כרופא שיניים כבר בשנת 1998 וכמומחה לטיפולי שורש משנת 2010. המרפאה שפתוחה כמעט בכל ימות השבוע מבצעת למעלה מאלף טיפולי שורש בשנה, זאת מיומנות וזהו ניסיון שמוענק לך, עבורך, למען בריאות שיניך.
מהם הדברים החשובים בטיפול אצל רופא מומחה לטיפולי שורש?
במרפאתנו הקשר עם הרופא המפנה הוא מאוד חשוב, זאת גם כנראה אחת הסיבות שהרופאים המפנים אל המרפאה הם קבועים מזה שנים. הם סומכים על ד"ר קורן. לד"ר קורן חשוב מאוד לדעת באיזה "סביבה" הוא מטפל, למשל האם למטופל יש נטייה לעששת, האם יש לו חשש ופחד מטיפולי שיניים, האם קושי בפתיחת הפה, האם מטופל חסר סבלנות, אפילו האם הוא מתגורר רחוק מהמרפאה, כי כל אלה הם שיקולים חשובים בהענקת טיפול הוליסטי וזאת מעבר למקצועיות הרפואית של המומחה.
לא פעם קורה שרופא מפנה מטופל למומחה לטיפולי שורש לחוות דעת שנייה או לבדיקה האם ניתן להציל את השן. גם כאן לניסיון תפקיד חשוב.
כדי לשמור על מעטפת טיפולית נכונה והוליסטית, במרפאתנו משתמשים בטפסים דיגיטליים שממלאים הרופאים המפנים עם מירב הפרטים על המטופל ומצבו. כך שבהגיעו למרפאת המומחים של ד"ר טל קורן, אנחנו כבר מכירים אותו מעט ומסוגלים להעניק את הטיפול הן בהיבט הרפואי והן בהיבט האנושי. אנחנו נדע האם נכון לטפל בחרדה הדנטלית עם נייטרוס (גז צחוק) או בטיפול עם היפנוזה רפואית ובשילוב של רופא מרדים טיפול בטשטוש ועד טיפול בהרדמה כללית (לכל הדרכים הנ״ל יש לד״ר טל קורן את ההכשרה וההסמכה ממשרד הבריאות). אנחנו נדע על ההיסטוריה הרפואית הקשורה לטיפול ועוד.
חשוב לציין שהטיפול של מומחה לטיפולי שורש ניתן לא רק לך, המטופל אלא גם לרופא שהפנה אותך. אצלנו זה נעשה במכתב שמתעד את הטיפול, את ההמלצות להמשך וכך יוצרים את הקשר והסינרגיה עם הרופא המפנה. מבין הרופאים המפנים יש גם כאלה שמעדיפים שד"ר קורן גם יבצע את החלק הכירורגי (עקירה מלאה ושימור מכתשית ובעתיד שתל) ולעיתים גם את החלק השיקומי שלאחר הטיפול כיוון שהם סומכים עליו ומעדיפים שהוא "יסיים" את הטיפול בשן בצורה מלאה. דבר שגם מעיד על היכולת והניסיון השיקומי שלו בעיניהם.
מהם הטיפולים שמבצע מומחה לטיפולי שורש?
מומחה באנדודונטיה (טיפולי שורש), מבצע לרוב טיפולי שורש, חידוש טיפול שורש, ייעוצים אנדודונטליים וחוות דעת שניה, כירורגיה אנדודונטלית, אפיסקטומי וכמובן טיפול לאחר חבלה בשיניים.
האם הטיפול תמיד מצליח?
התשובה היא לא , מדובר בהליך רפואי וככזה הוא תלוי בהמון דברים.
יש אחוזי הצלחה מקובלים בהתאם למצב השן לפני הטיפול. ההצלחה נעה בין 80% ל מעל 90%, בחלק מהמקרים ולעיתים ישנם סיכויים נמוכים עד אפסיים להצלחת הטיפול וזה הזמן לשקול אופציות נוספות.
האם ניתן מראש לדעת את סיכויי ההצלחה?
לפני הטיפול אפשר להעריך את הסיכויים אולם לעיתים, רק במהלך הטיפול ניתן לגלות דברים נוספים אשר ישנו לחלוטין את סיכויי ההצלחה.
מה עושים אם הטיפול לא מצליח?
לעיתים ניתן לבצע טיפול שורש חוזר (חידוש טיפול שורש), טיפול שורש בגישה כירורגית (שנקרא אפיסקטומי), הסרה של שורש אחד (אמפוטציה) ועד עקירה של השן.
מהי בעצם הצלחה בטיפול שורש?
מטרת טיפול השורש לאפשר שן מתפקדת וללא דלקת.
אז מהו כישלון בטיפול שורש?
כישלון זהו מצב בו יש דלקת שלא עוברת וממשיכה לגרום נזק לרקמות התומכות בשן (חניכיים, עצם, שיניים סמוכות).
האם בהכרח יהיה כאב?
לא ושוב לא. הכאב בפני עצמו אינו מדד לא לצורך בטיפול שורש ולא לאי ביצוע טיפול שורש.
כלומר, יהיו מצבים בהם יהיו כאבים ובהם לא יהיה צורך בטיפול שורש ויהיו מצבים בהם לא יהיו כאבים וכן יהיה צורך בטיפול שורש.