חבלות בשיניים
מכה בשן, חבלות בשיניים יש טיפול
שיניים שנתלשו מהפה ,יש לשמור בחלב בכל תצורה, טרי, עמיד , אם, תחליפי חלב, ואם לא ניתן, אז בפה (ברוק).
- הילדה נפלה וקבלה מכה חזקה בשן אבל לא יורד דם – מה עושים?
- כשטיפלתי בתקר בגלגל חטפתי מכה בפה ממפתח הברגים ונשברה לי חתיכה מהשן…
- הבן שלי נפל מהאופניים והשן שלו כמעט נתלשה אבל זאת שן חלב, אז לא נורא נכון?
השאלות והאמירות האלה נשמעות אצלנו בטלפון של המרפאה לא פעם, הן מאפיינות חבלות שיניים או חבלה בשן שאינן נתפסות כרציניות על ידי הפונים וההורים. כאשר החבלה היא רצינית (נראית להורים כרצינית, למשל פציעה בשפה או בעור הפנים, שן שנעקרה או חתיכה גדולה שנשברה) נוסעים למיון. כאשר החבלה היא קצת פחות "רצינית" פונים בשאלה. האמת היא שבכל מקרה של חבלה בשן או בשמה המקצועי, חבלה דנטלית – חובה לפנות למומחה לטיפולי שורש או מומחה לילדים, תלוי בגיל. חשוב לנו לציין שאנו ערוכים למקרים האלה ודואגים להיות זמינים ברגעי החירום שלך.
מה עושים במקרה של חבלה בשן? מכה בשיניים?
לאחר שברור שחבלה דנטלית (מכה בשן גם אם אין שבר אך נוצרה פגיעה חזקה) מחייבת בדיקה אצל אנדודונט, מומחה לטיפולי שורש, נכתוב שנכון להפריד בין שני סוגים של מקרים. המקרה הנפוץ ביותר הוא של ילדים עם שיניים נשירות (כך נקראות באמת שיני "החלב").
במצבים האלה, שמדובר בשן נשירה, יש מקום לפנות לרופא שיניים מומחה לילדים (בלע"ז נקרא פדודונט).[אהד גניאל] בכל המקרים בהם מדובר בשיניים קבועות חובה לפנות ולהגיע למומחה לטיפולי שורש.
החבלות בשיניים אצל ילדים נפוצות וקורות בגנים ובבתי הספר, בגינת המשחקים ובבית (כן אפילו מסתם השתוללות בין אחים). יש חשיבות גדולה לקבלת טיפול מהיר שיכול להיות הגורם להצלה או לאיבוד השן.
אם שן "חלבית" (שן נשירה שאינה קבועה) נופלת בעקבות מכה – האם זה מצריך טיפול? התשובה היא שנכון להיבדק, יתכן והמכה פגעה ברקמות אחרות והיעדר טיפול יכול להביא לפגיעה בשן קבועה או ברקמה הרכה שסביבה.
בהתייחסותי, אני מדבר על שיניים
התשובה הקצרה היא: "כן", יחד עם זאת זה תלוי בחומרת הפגיעה, בזמן עד להגעה למרפאת השיניים למומחה לטיפולי שורש וגם בטיפול בשן שנעקרה עד להגעה למרפאה.
כאשר שן קבועה נעקרת כתוצאה ממכה האם אפשר להציל אותה? הניסיון מלמד ששן שנעקרה, הטיפול הנכון ביותר הוא החזרה מהירה למקום או שמירה בחלב או ברוק.
כן, כן , כן ועוד פעם כן.
הסיכויים המירביים לתפקוד של השן כאשר השן מוכנסת לחלב עד רבע שעה מתלישת השן מהפה והסיכויים עדיין טובים מאוד עד כשעה.
מעבר לכך הסיכויים יורדים אולם עדיין חשוב למצוא את השן ולשמור אותה בחלב.
כאן יש חשיבות גדולה לפעולה של ההורים או מי שנמצא במקום הפציעה, למצוא את השן (להימנע משפשוף או ניקיון שלה כי יתכן ויש עליה רקמה חיה) אפשר ורצוי לשטוף אותה (שוב בלי לשפשף אותה, פשוט להזרים מים).
לנסות להחזיר למקום ואם לא ניתן אז נכון להניח את השן בכלי עם חלב שיסייע בשמירתה במינימום פגיעה. חשוב לנו להסביר שאת השן שנעקרה נכון להחזיק מכותרתה (לא לגעת בשורש). במידה ולילד או למבוגר שנעקרה השן, לא כואב לנסות ולהשיב אותה בעדינות למקומה ולהגיע מיד למרפאה למומחה לטיפולי שורש. אם מדובר במבוגר, נמליץ להניח את השן בתוך הפה גם אם לא במקומה (להיזהר לא לבלוע אותה) כדי להגדיל את הסיכויים להצלתה.
הבדיקה אצל מומחה לטיפול שורש נועדה לא רק להצלת השן שנעקרה אלא גם לבדיקת השיניים האחרות שיתכן וזזו או נפגעו בעצמן, או משברים שנוצרו מהשן שנעקרה בלסת או ברקמה הרכה.
האנדודונט, מומחה לטיפולי שורש בודק את החבלה הדנטלית, האם הפגיעה היא רק בשן אחת או בסביבה? האם נפגעו רקמות רכות? האם יש שברים שנותרו? האם יש תזוזה של שיניים אחרות ועוד. יש מקרים בהם ניתן יהיה להחזיר את השן הקבועה שנעקרה ויש מקרים שלא. בכל מקרה טיפול חירום יינתן בהתאם לסוג החבלה.
ניתן לחלק את סוגי החבלות בשיניים קבועות לשלוש חבלות עיקריות:
- חבלה ברקמות הרכות – למשל חתכים בשפה או בלשון או קרעים בחניכיים, שפשוף או שטפי דם בחניכיים ובריריות.
- חבלה ברקמה התומכת בשיניים – לרוב נוכל גם להרגיש שהשן הנפגעת זזה או בשפת הרופאים "ניידות בשיניים". יש שלושה מימדים לתזוזת השן, פנימה והחוצה מהמשנן, שינוי זוית או סיבוב וכמובן "יציאה" מהמקום החוצה (חלקית או לגמרי כמו שן שנעקרה) או כניסה פנימה מעוצמת המכה. במקרים קשים גם יכולים להיות שברים בעצם הלסת עצמה.
לעיתים יכול להיות שבר בפרקי הלסת, במיוחד כאשר המכה היא מכיוון הסנטר.
- חבלה בשן עצמה – שברים בגדלים שונים.
כיוון שלעיתים לא מורגש כאב עז, ולא יורד דם, חשוב להבהיר שגם אם קבלת מכה חזקה בסנטר ואין שום סימן, רצוי לקבוע תור לבדיקה אצל מומחה לטיפולי שורש, מוטב בדיקה מיותרת מאשר בדיקה חסרה.
זה הכל תלוי במקרה. למשל אם מדובר בניידות השן, יתכן והטיפול יהיה השבתה למקומה, קיבועה. במקרים של שבר, מבצעים שחזור של השן (יש מגוון רחב של חומרים שבהם ניתן להשתמש וזה תלוי בגיל המטופל, בגודל השבר, וכמובן בגישה הרפואית של הרופא המטפל).
שאלה מצוינת שעולה לפעמים, לעיתים הרופא מעוניין לוודא שאין שברים של השן באזורי הרקמה הרכה או לקבל תמונה מדויקת יותר של מה שלא נראה בעין וכן שאפשר יהיה לעקוב אחר הנעשה.
לעיתים רק לאחר פרק זמן, שלפעמים יכול להיות כשנתיים, יכולה להופיעה בעיה כתוצאה מאותה חבלה ולכן המעקב הוא מאוד חשוב.
ושוב אני מזכיר- שיניים שנתלשו מהפה, יש לשמור בחלב
בכל תצורה, טרי, עמיד , אם, תחליפי חלב.
ואם לא ניתן, אז בפה (ברוק).